
Черешите са многогодишни костилкови растения, които се отглеждат за своите вкусни и питателни плодове. Те са не само изключително полезни, но и намират широко приложение в производството на сладка, сиропи и други продукти. Въпреки това, както и при много други костилкови растения, черешите могат да бъдат засегнати от болести и паразити по време на растежа си.
Черешата е взискателна към топлинния режим. Тя предпочита по-топли райони, но ако климатът е прекалено сух, с екстремни температури и атмосферни засушавания, качеството и големината на плодовете значително се намаляват.
Една от най-големите опасности за черешите са късните пролетни мразове. Температури по време на цъфтежа от -1°C до -2°C могат да бъдат фатални и да доведат до измръзване на цветовете. Плодникът става черен и от тези цветове не се образуват плодове.
За правилно и качествено опрашване е необходимо да има постоянни температури над 15°C. Опрашването се извършва основно от пчелите, а те не излизат при ниски температури, мрачно и дъждовно време. Това прави опрашването особено важно за количеството продукция, което ще получите. Дори да има много плодни пъпки и дървото да е в разцвет, това не гарантира, че ще имате добра реколта. Колкото повече пчели, толкова повече плодове, ако времето позволява те да летят.
Ако имате овощна градина, препоръчваме да поставите допълнително кошери с пчели, за да увеличите шансовете за добро опрашване.


След опрашването следва процесът на оплождане, който започва веднага. Наличието на валежи, ниски температури и мрачно време по време на цъфтежа може да доведе до абортиране на плодовете малко преди узряването им. Те сами окапват, въпреки че опрашването е било качествено. Това е физиологичен процес, който не зависи от препаратите за растителна защита. Единствените варианти за намаляване на този ефект са добавянето на биостимуланти като аминокиселини, водорасли и елементи като бор и цинк. Това се извършва преди и по време на цъфтежа.


През последните 10 дни преди беритбата, честите дъждове и обилни валежи могат да доведат до напукване на плодовете. Причината е, че водата се абсорбира от плодовете и остава по тяхната повърхност. Напукването зависи от размера на устицата по кожицата на плодовете и от метеорологичните условия (вятър, влажност на въздуха, слънцегреене, температури).
Ако след проливни дъждове по време на зреенето настъпи ветровито и слънчево време, кожицата на плодовете бързо изсъхва от дъждовните капки и напукването е сравнително слабо, като се локализира около дръжката. При висока влажност, ниска температура на въздуха и безветрие, капките остават по-дълго върху плодовете и водят до големи надлъжни напуквания на кожицата.
Как да предотвратим напукването:



Изготвянето на правилна схема за торене, съобразена с нуждите на черешите в различните етапи на растежа, е от съществено значение за големината и качеството на продукцията. Комбинирането на аминокиселини и водорасли подобрява усвояването на азот и освобождаването на блокирания фосфор в кореновата зона. Това намалява загубите на продукция, причинени от:
Растителната защита е важен аспект от отглеждането на череши. Тя помага да се осигури добра реколта и да се предпазят дърветата от болести, вредители и неблагоприятни условия. Броят на пръсканията зависи от климатичните условия, видове заболявания и вредители, както и фазите на развитие на дърветата. Обикновено се извършват между 4 и 6 пръскания през сезона.

Пръсканията трябва да се правят през определени фази на растежа на черешите:
Ако има наширяване с листни въшки, добавете към разтвора системни препарати като Клоузър , Тепеки , Сиванто Прайм или Моспилан.
Поставянето на жълти лепливи уловки ще помогне да установите началото на летежа на насекомите.
След като се установи летежът, напръскайте с Децис 100 ЕК. Повторете пръскането след 10 дни и добавете калций (Лебозол Калций).
Имате въпроси?
Задайте ни вашите въпроси и запитвания през Viber.